دستگاه بلوک زن

آشنایی با دستگاه بلوک زن و انواع آن

یکی از اصلیترین جز تشکیل دهنده مصالح ساختمانی بتن است. دستگاه بلوک زن دستگاهی است که وظیفه آن ساخت بتن است. این دستگاه در کارگاه، کارخانه و ساختمانها به جهت انجام کارهای عمرانی مورد استفاده قرار میگیرد. دستگاه بلوک زن یک دستگاه سیار است که با یک سیستم هیدرولیک کار میکند.

کار این دستگاه ها بدین صورت است که این دستگاه دارای یک سینی است و جهت تولید بتن مورد نیاز باید با کمک وسایلی همچون فرقون و هر وسیله ای دیگر مواد بلوک را بر روی سینی ریخت و سپس دستگاه مواد را درون قالب ریخته و با کمک ویبرهای که این دستگاه دارد میتواند مصالح را متراکم کرده و پس از سفت شدن از قالب درآورد.

دستگاه بلوک زن به طور کلی به دو نوع دستی و برقی تقسیم شده که در حالت دستی این فرایند به صورت دستی و نیمه اتوماتیک انجام میشود. در حالت کلی در این نوع بلوک زنی 3 مدل وجود دارد که به صورت 2، 3 و 4 قالب تهیه و تولید میشود. در مدل 2 قالب این دستگاه بدون نیاز به برق کار میکند اما در مدل 3 و 4 قالب از برق استفاده شده و ساخت آن به صورت الکتریکی انجام میشود.

آشنایی با عملکرد دستگاه بلوک زن

پیشتر هم اشاره شد که بلوک زنی به هر دو صورت دستی و خودکار انجام میشود. در این بخش بیشتر در خصوص این دو مورد توضیح خواهیم داد:

دستگاه بلوک زن دستی: در حالت دستی این امر بسیار ساده بوده و تنها با یک موتور کار میکند که این موتور نیز تنها وظیفه ویبره سازی را انجام میدهد و هدایت این دستگاه به صورت دستی و با کمک یک اپراتور انجام میشود. در این نوع روش تولید پایینتر بوده و در هر ساعت حدود 500 الی 700 بلوک تولید میشود. دستگاه بلوک زن دستی مناسب برای تولید انواع بلوک ها طراحی شده و دارای سیستم حرکتی به صورت دستی در زمان تولید بلوک ها است.

دستگاه بلوک زن اتوماتیک : خود این نوع دستگاه ها به دو دسته بلوک زنی نیمه اتوماتیک و اتوماتیک تقسیم میشود. در حالت نیمه اتوماتیک بلوک های سیمانی به مانند روشهای قدیمی تولید میشود به گونه ای که زمان تولید یک ردیف از بلوک ها تولید شده و دستگاه چند سانتی متر به سمت جلو حرکت میکند و مجددا یک ردیف بلوک سیمانی دیگر تولید میکند. در این روش نسبت به نوع دستی ابعاد بلوک ها بسیار دقیق تر و منظم تر از روش دستی بوده، عمل ویبره این دستگاه به صورت برقی بوده و انجام پرس آن نیز به صورت هیدرولیکی انجام میشود.

در نوع کاملا اتوماتیک دستگاه به صورت ثابت به تولید بلوک میپردازد و تمامی فرایند های تولید بلوک در این روش به صورت اتوماتیک انجام میشود و اپراتور در این صورت هیچ دخالتی نخواهد داشت. پس از تولید بلوک در این روش، بلوکها بر روی پالت هایی از جنس چوب که به صورت مخصوص طراحی شده اند انتقال پیدا کرده و به فضایی منتقل میشوند که باید خشک شده و سپس انبار شوند.

نحوه کار دستگاه های بلوک زنی به چه صورت است؟

شیوه کار این دستگاه ها بدین صورت است که در ابتدا مصالح مورد نیاز برای تولید بلوک که شامل مواردی همچون سیمان، ماسه، شن و غیره هستند با کمک آب با یکدیگر ترکیب شده و درون یک سینی که درون دستگاه قرار دارد ریخته میشوند. پس از آنکه مواد به خوبی با یکدیگر مخلوط شد حال با کمک ابزاری به نام شنکش، مواد درون قالب ریخته شده تا تمامی فضاهای خالی آن پر شود.

پس از اینکه یک بار این کار انجام شد با کمک ویبراتوری که بر روی این دستگاه تعبیه شده عمل لرزش ایجاد شده تا مجددا فضای خالی بین مواد ریخته شده پر شود. این کار تا زمانی ادامه پیدا میکند که فضاهای خالی ایجاد شده به خوبی با مواد پر شده و دیگر فضای خالی باقی نماند.

پس از گذر از این مرحله در بخش بعد سمبه دستگاه پایین آورده میشود و مواد ریخته شده متراکم میشود. در نهایت نیز قالب حاضر شده و بالا آورده میشود سپس قالبهای آماده شده به مکانی جهت خشک شدن و آماده شدن انتقال داده میشوند.

بلوک زنی راحت با بچینگ پلانت

یکی از انواع بلوک زنی هایی که در حال حاضر رواج گرفته است استفاده از روش بچینگ پلانت است. حدودا در اوایل قرن بیستم میلادی بود که بتن به عنوان یکی از مصالح مهم در جهت انجام پروژه های عمرانی و ساخت و ساز مورد استفاده قرار گرفت. با گذشت چندین سال و پیشرفت علم و تکنولوژی همانطور که تمامی وسایل ارتقا پیدا کردند و شیوه استفاده از آنها تغییر یافت، به کارگیری راهکارهای سنتی در جهت تهیه و تولید بتن نیز تغییر پیدا کرد.

در آن زمان دیگر استفاده از شیوه های سنتی در تولید بتن اقتصادی نبود و به دلیل وجود نیروی انسانی در تولید بتن بهترین روش کم کردن هزینه های اضافی و نیروی کاری بود. به همین دلیل کم کم بچینگ پلانت های اولیه پدید آمدند. در حال حاضر نیز میتوانید انواع مختلفی از بچینگ پلانت ها را مشاهده کنید که در جهت تولید بتن مورد استفاده قرار میگیرند.